Barmańska cytrynówka

Barmańska cytrynówka
1 vote, 3.00 avg. rating (66% score)

Destylaty owocowe

W Polsce ostatnimi czasy wraca do łask piękna tradycja wytwarzania destylatów owocowych w domowym zaciszu na własny użytek. Świetną okazją do tego, aby zacząć swoją przygodę z tego typu hobby jest sezon na dodatki, z których taki destylat możemy stworzyć. Najczęściej wybieranymi dodatkami są na przykład igły sosnowe, czy wszelkiej maści owoce – maliny, porzeczki, jagody, borówki, czy aronia. Jednym z najpopularniejszych i najprostszych do przygotowania napitków jest także cytrynówka, której bazą jest oczywiście sok z cytryny. Oczywiście poza samym sokiem, należy zadbać o odpowiedniej jakości alkohol potrzebny do produkcji takiego destylatu. Niektórzy początkujący amatorzy wytwarzania mocnych alkoholi stosują do tego celu czystą wódkę, inni najtańszy spirytus. Jednak najlepsze jakościowo cechy posiadają destylaty stworzone na bazie czystego spirytusu o dobrej jakości, który zapewnia odpowiednie doznania smakowe. Charakterystyczny cytrynowy posmak można także podbić, dodając do przygotowanego roztworu skórki cytrynowej.

Starsze artykuły:

Posted by: admin

Related articles
 

Back to Top